Extrémní sucho omezilo plavbu na Baťově kanále

Hladina v řece Moravě v důsledku sucha klesla na historické minimum. Kvůli extrémně nízkým průtokům není možné zajistit stanovenou plavební hladinu na Baťově kanále a Státní plavební správa proto vydala opatření obecné povahy o omezení plavby. Na Baťův kanál v celé jeho délce tak mohou vyplout pouze lodě s ponorem, který nepřesáhne 60 cm. Současně s tím dochází k omezení komorovacího cyklu, který bude probíhat jednou za hodinu. Omezení platí od 23. 8. 2018 do 2. 9. 2018.

Aktuální stav průtoků největší moravské řeky je 4,6 m3/s na jezu Spytihněv (odbočení severního kanálového úseku z řeky), 3,4 m3/s ve Strážnici a 3,0 m3/s v Lanžhotě. V tomto okamžiku není možné manipulacemi zajistit ani minimální zůstatkové průtoky v Moravě pod jezy, natož na těchto jezech bezpečně zajistit stanovenou plavební hloubku v rejdách plavebních komor Baťova kanálu navazujících na říční úseky. Prázdninová intenzita proplavování navíc způsobuje kolísání hladiny zejména v nadjezí jezu Veselí nad Moravou a Spytihněv, ze kterých jsou oba kanálové úseky Baťova kanálu zásobovány vodou. Nízká plavební hloubka může vést v případě neopatrnosti k poškození lodí a člunů. V zájmu zajištění bezpečnosti provozu na vodní cestě tak bude proplouvání všemi plavebními komorami Baťova kanálu probíhat vždy mimo pondělí v 09:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30 hodin a proplavování bude začínat vždy z dolní rejdy plavební komory.

Historicky nejnižší průtoky omezily plavbu poprvé v novodobé historii Baťova kanálu. Správce vodní cesty proto v souladu s omezením vydaným Státní plavební správou vyzývá vůdce malých plavidel ke zvýšené pozornosti a opatrnosti při plavbě po Baťově kanálu, především při pohybu v rejdách plavebních komor přímo navazujících na řeku Moravu, dodržování maximálního ponoru plavidla a respektování omezení komorovacího cyklu.

Sucho na Baťově kanále doprovází i bezohlednost

V pondělních ranních hodinách dne 20. 8. 2018 bylo pracovníky Povodí Moravy, s. p., provádějícími údržbu na plavební komoře Babice, zjištěno, že na jedné ze dvou tabulí na nápustném stavidle z Baťova kanálu do bývalého zavodňovacího příkopu, nacházejícím se nad zmiňovanou plavební komorou, je odstraněn zabezpečovací zámek a tabule je zdvižena. Tímto činem se zřejmě neznámý pachatel snažil přivést vodu k odstaveným ramenům a nadlepšit tak jejich vodní bilanci či zavlažit přilehlé pozemky. Je proto pro nás nepochopitelné, že i v tak suchém období, kdy je velmi obtížné zabezpečovat minimální zůstatkové průtoky v řekách pro jejich životaschopnost, se najdu bezohlední občané upřednostňující své zájmy.

Další informace:

Bc. Petr Chmelař

tiskový mluvčí, vedoucí útvaru vnějších vztahů a marketingu

T +420 541 637 319 M+420 606 044 895

publikováno 22. srpna 2018, 19:02aktualizováno 22. srpna 2018, 19:05 štítky: Baťův kanál, sucho, plavba,